Podcast

SBS Dutch - SBS Dutch

Independent news and stories connecting you to life in Australia and Dutch-speaking Australians. - Onafhankelijk nieuws en verhalen die jou met Australië en de Nederlands sprekende Australiërs verbinden.

Episodes

 • Nederlands/Australisch SBS Dutch nieuwsbulletin woensdag 12 augustus

  Aug 12 2020

  Nederlands/Australisch SBS Dutch nieuwsbulletin woensdag 12 augustus

 • "Ik neem mijn maatje mee naar huis!"

  Aug 12 2020

  Rugzaktoerist Joris van Deursen zit al voor de tweede keer op een WHV. Zijn tijd Down Under zit er bijna op maar hij gaat niet naar huis zonder zijn maatje Daisy. Hij heeft nooit in de horeca of als fruitplukker gewerkt en is meteen begonnen op een schapenboerderij ergens in NSW.

 • Rijke stinkerds stinken meer

  Aug 12 2020

  Frans Hertoghs legt uit waarom rijke stinkerds meer stinken dan arme stinkerds en heeft bovendien een gouden vondst gedaan...

 • Backpackers worden niet gediscrimineerd, aldus Australische Hooggerechtshof

  Aug 12 2020

  Er is deze week een beslissing genomen door het Australische Hooggerechtshof over de Backpacker Belasting.  Belasting accountant Marlena Lancett-Smit legt uit waar deze zaak over ging. 

 • Schelden in het Nederlands mag, van Frans Hertoghs

  Aug 10 2020

  Platte taal, maar daar kunnen Nederlander wel tegen, zegt onze taalman Frans Hertoghs. Nederlanders zijn namelijk altijd voor openheid, voor recht-voor-zijn-raap, voor zeg maar gewoon waar het op staat en neem geen blad voor de mond. 

 • Lockdown in Melbourne: een rondvraagje bij de Nederlanders in Victoria

  Aug 09 2020

  Hoe ervaren de Nederlanders in Melbourne de corona lockdown? Paulien Roessink ging het vragen...

 • Corona in Queensland: een rondvraagje bij de Nederlanders

  Aug 09 2020

  Hoe ervaren de Nederlandse Queenslanders de corona crisis en de beperkingen? Onze nieuwe SBS Dutch medewerker Jeroen Schouten ging het ze vragen.

 • Waarom hebben de Australische deelstaten zoveel macht?

  Aug 09 2020

  De daling van het aantal corona besmettingen neemt nog niet veel af en SBS Dutch politiek commentator Nicolien van Vroonhoven vraagt zich af wie het allemaal gaat betalen en zet haar vraagtekens bij de huidige regeringsstructuur waar de Australische deelstaten oppermachtig zijn. 

 • Nederlands/Australisch SBS Dutch nieuws bulletin zaterdag 8 augustus

  Aug 09 2020

  Nederlands/Australisch SBS Dutch nieuws bulletin zaterdag 8 augustus

 • Weet jij het grote verschil tussen de eerste en de tweede COVID-19 golf?

  Aug 05 2020

  Melbourne zit sinds zondag weer hermetisch op slot. In een verwoede poging om de gevreesde tweede Corona golf te stoppen, is het rampenplan in werking getreden. Richard van Hak, een Nederlandse huisarts aan de Sunshine Coast, merkt dat ook in Queensland de onrust toeneemt. Het is in zijn praktijk weer enorm druk met mensen die getest willen worden. Richard vertelt onder andere over het verschil tussen de eerste en de tweede golf en praat ons bij over de vooruitgang op het gebied van het ont...more

 • Robert Ploeg lag negen dagen in coma door COVID-19: 'Het is heel heel anders dan de griep'

  Aug 04 2020

  Begin maart vliegen Lida (72) en Robert (74) Ploeg van Melbourne naar Nederland om bij een feest aanwezig te kunnen zijn. Als Australië zijn inwoners oproept om naar huis te komen vanwege het toenemende aantal Corona besmettingen, besluiten ze eerder terug te gaan. Een paar dagen voor vertrek hebben ze een etentje bij familieleden die zich op dat moment niet lekker voelen. Een griepje zo wordt gedacht, maar die griep bleek COVID-19 te zijn. Nog geen 3 dagen later liggen Lida en Robert allebei in...more

 • Nederlands koppel maakt bijzondere beelden van walvis met kalf tussen Manly surfers

  Aug 04 2020

  Heb jij de beelden gezien van een moeder walvis met haar kalf tussen de surfers bij Manly? Deze beelden, gemaakt met een drone, zijn van Thom van Mil en Lianne van der Horst en gaan inmiddels de hele wereld over. Paulien Roessink sprak met Lianne die vertelt waarom deze beelden zo speciaal zijn.

 • Goed verdienen maar niet lang vol te houden: solar farms

  Aug 01 2020

  De afgelopen paar weken hebben in dit programa een beetje gekeken naar het gebrek aan rugzaktoeristen en dat de fruitplukindustrie daar onder meer onder gaat lijden. Wie ook geen fruit meer wil plukken is Diederick de Vries, hij verdient namelijk goed op de afgelegen solar farms Down Under, maar we moesten eerst even uitvogelen of hij nou een Nederlander of een Belg is. 

 • Nederlands/Australisch SBS Dutch nieuwsbulletin 1/8/2020

  Aug 01 2020

  Nederlands/Australisch SBS Dutch nieuwsbulletin 1/8/2020

 • Mondkapjes: Heet Hangijzer

  Aug 01 2020

  Nicolien van Vroonhoven, ex Tweede Kamerlid en tegenwoordig footymum in Melbourne, geeft ons bijna elke week een beetje duiding over wat er zich zo allemaal om ons heen afspeelt. De mondkapjes zijn deze week een heet hangijzer geworden en de Close The Gap overeenkomst bijvoorbeeld, waarom liet die zo lang op zich wachten,  is het al te laat?

 • Wat is een naaste en bestaat dat eigenlijk nog wel?

  Jul 29 2020

  Onze Taalman Frans Hertoghs is dol op grappige boekjes over taal en hij vond in het verkeerde-woordenboek van Driek van Wissen het woord: naaste. Dat woord blijkt in Nederlandse woordenboeken nauwelijks of helemaal niet te bestaan. Waarom?

 • Nederlands/Australisch SBS Dutch nieuws bulletin woensdag 29 juli

  Jul 29 2020

  Het Nederlands/Australische nieuws voor 29 juli

 • Backpacker Agnes werkt in de Mijnen

  Jul 29 2020

  Vrouwelijke rugzaktoeristen gaan meestal fruitplukken, of in de horeca werken, of op een farm ergens, maar in mijnen in West-Australie? Hoe kwam Agnes daar nou terecht en heeft zij wel een helm en een pikhouweel?

 • Nederlands/Australisch SBS Dutch nieuws bulletin zaterdag 25 juli

  Jul 25 2020

  Het SBS Dutch nieuws bulletin van zaterdag 25 juli 2020

 • Het KinderBoekMomentje: De Avonturen van de Dappere Ridster

  Jul 25 2020

  Juf Madelief bespreekt vandaag het kinderboek: De Avonturen van de Dappere Redster van Janneke Schotveld...

 • Mondkapjes naaien met een zwaar hoofd over de economische gevolgen van de virus crisis.

  Jul 25 2020

  Ook de SBS Dutch politieke commentator Nicolien van Vroonhoven moet aan de mondkapjes geloven en kijkt met zorg naar de economische gevolgen van het virus. 

 • Schaarste Au Pairs zorgt voor problemen bij Nederlandse arts in Melbourne

  Jul 25 2020

  Er werd een paar weken geleden al aan de bel getrokken omdat het aantal rugzaktoeristen Down Under door de coronacrisis opdroogt. Maar niet alleen in de fruitplukindustrie is er een nijpend gebrek aan backpackers: au pairs zijn inmiddels ook schaars. Dat ondervindt de Nederlandse arts Ingra Bringmann die zonder au pair voor haar zesjarige tweeling haar werk niet kan doen.

 • Nederlandse directrice van Mutitjulu Aboriginal gemeenschap wil Uluru vliegveld dichthouden

  Jul 22 2020

  Thalia Bohl-van den Boogaard is de directrice van de afgelegen Aboriginal Mutitjulu gemeenschap in de buurt van Uluru in het Noordelijk Territorium. Samen met andere vertegenwoordigers uit de regio trekt zij aan de bel om een eventuele besmetting van de Aboriginal gemeenschappen met het coronavirus te voorkomen door het vliegveld bij Uluru dicht te houden opdat er geen toeristen komen met het virus onder leden. Ik vroeg haar wie dat allemaal waren die de oproep gedaan hebben en we praten ook ove...more

 • Wat was er aan de hand met die brieven van koningin Elizabeth?

  Jul 18 2020

  Er is al jaren gesteggel en gedoe over de brieven van de Engelse koningin Elizabeth aan de Australische Goeverneur Generaal in de jaren 70. Na een hoop getouwtrek mochten die brieven deze week gepubliceerd worden. Waar ging dat nou allemaal over? Politiek commentator Nicolien van Vroonhoven legt het uit, is overigens thuisonderwijs een beetje beu en kijkt met zorg naar de werkloosheidscijfers.

 • Aanpassingen nodig voor huidige WHV's met oog op komend tekort aan fruitplukkers en barista's

  Jul 11 2020

  Als er niet snel iets gedaan wordt aan de visavoorwaarden van de op dit moment nog in Australie verblijvende rugzaktoeristen zijn ze binnenkort weg en is er geen fruitplukker of barista meer te vinden Down Under. Lisanna Weston van Dutchies Travel ziet die bui al hangen en is, samen met Adventure Tourism Victoria en de BYTAP (Backpacker Youth Tourism Advisory Panel), aan de slag gegaan met een survey en met een petitie, en gaat in de clinch met het Australische Department of Immigratio...more

 • Frau Antje in Melbourne blikt terug op kaas en voetbal

  Jul 11 2020

  Een beetje nostalgie.  De in Melbourne woonachtige Annette Boot neemt ons mee terug naar 1974. Want dit is niet alleen het jaar dat Nederland de WK voetbal finale verloor van Duitsland, maar ook het jaar dat Annette werd aangenomen als Frau Antje. Verslaggever Paulien Roessink haalt herinneringen met haar op. 

 • Gegijzeld door Home Affairs in Oz: Nederlanders die wegwillen

  Jul 11 2020

  Dennis Parlevliet en zijn vrouw zitten al maanden op een uitreisvisum terug naar Nederland te wachten en botsen in deze coronatijden tegen een log en ondoorzichtig ambtelijk apparaat op waarbij alleen de tussenkomst van een MP en een journalist van de SMH blijkbaar beweging in kan krijgen. En ze zijn niet de enigen.

 • "Vooral zielig voor de kinderen": de Melbourne lockdown.

  Jul 11 2020

  Onze politieke commentator Nicolien van Vroonhoven zat er deze week even helemaal doorheen en verscheen in een video link met het online mediabedrijf NU.nl om het over de recente lock down te hebben. Ze vindt het vooral zielig voor de kinderen die nu weer binnen moeten zitten, Daniel Andrews ziet er vermoeid uit en waar zitten al die aspirant migranten uit Hong Kong?

 • Alles over hoe de Australische visa gebukt gaan onder de reisbeperkingen

  Jul 08 2020

  Goed nieuws vanuit Europa vorige week. De grenzen gaan weer open voor inwoners van een aantal veilige bevonden landen, waaronder Australië. Betekent dit dan ook dat Nederlanders weer op vakantie kunnen naar Australië? En omgekeerd? En hoe zit het met de rugzaktoeristen? Verslaggever Paulien Roessink vroeg het aan visumdeskundige Maaike van der Zon van Leeuwin Immigration.

 • CoronaMythBusters: een overzichtje

  Jul 07 2020

  Corona Fabeltjes en foute coronavirus remedies gaan de hele wereld over, zorgen voor veel verwarring en vormen dus ook een risico voor de volksgezondheid. SBS vroeg aan ANU Associate Professor of Medicine and Infectious Disease, Sanjaya Senanayake, om eens  uit te leggen wat de wetenschap nou eigenlijk vindt van al die geruchten.

 • Who Gets To Stay in Australia: Rachel's verhaal

  Jul 04 2020

  De nieuwe SBS TV reality show: Who Gets To Stay In Australia volgt het hele visa traject van 13 aspirant inwoners van Down Under, die nog een laatste poging wagen voor het felbegeerde PR visum, vaak na jaren van afwachten. Ook massage therapeut Rachel Nieuwenhuis heeft zich in allerlei bochten moeten wringen voor haar PR. Zes jaar duurde het, en tijdens dit proces zag ze alle uithoeken van dit grote lege land omdat zij uiteindelijk alleen voor het regionale visum in aanmerking kwam. Rachel ...more

 • Australie zet zich schrap: groter defensie budget en corona infectiehaarden in lockdown

  Jul 04 2020

  De Australische overheid heeft het eigen defensiebudget een flinke injectie gegeven deze week voor het 'post-corona tijdperk' en het wil nog niet zo goed lukken met de lockdown van de infectiehaarden in Melbourne. Politiek commentator Nicolien van Vroonhoven vraagt zich af dat wel allemaal goed komt.

 • ATO elk jaar weer onvoorbereid op massale belastingaangiftes na 1 juli

  Jul 04 2020

  Het is elk weer hetzelfde liedje met het Australische belastingkantoor, na 1 juli doet iedereen zijn belastingaangifte en ieder jaar weer crasht de website van de ATO, tot grote irritatie van iedereen. Belastingaccountant Marlena Lancett-Smit raadt dan ook aan om hier enkele weken mee te wachten en komt met wat advies over aftrekposten voor de thuiswerkers.

 • Wat is een doula en heb je er een nodig?

  Jun 27 2020

  De Vlaamse Marion Anrys werkt als doula voor de organisatie Birth for Humankind die sinds kort, samen met Shebah - de Uber voor en door vrouwen - gratis vervoer regelt voor kwetsbare zwangere vrouwen. Marion begeleidt die vrouwen bij het hele bevallingsproces maar is geen vroedvrouw.  Wat doet een doula eigenlijk? 

 • De Corona Testtraat in Melbourne: Nicolien van Vroonhoven maakt het zelf mee

  Jun 27 2020

  Het aantal nieuwe besmettingen in Melbourne baart zorgen, er wordt massaal getest en ook SBS Dutch politiek commentator Nicolien van Vroonhoven moest eraan geloven. Samen met zoonlief gaat zij naar de teststraat voor een coronatest.

 • Zwemcoach Jacco Verhaeren remigreert naar Brabant

  Jun 27 2020

  De Nederlandse hoofdcoach van de Australische zwembond, Jacco Verhaeren gaat weer terug naar huis. Jacco heeft de Australische zwemmers sinds 2014 begeleid en zou dat tot en met de Spelen van 2020 blijven doen. Toen gooide de coronacrisis roet in het eten. SBS medewerker Jeroen Schouten sprak met hem over zijn terugkeer en waarom de Australiërs meer medailles winnen dan de Nederlanders.

 • Kikkers en Kinderliedjes, een macaber verhaal

  Jun 24 2020

  Kinderliedjes over zingende kikkers, volgens Frans Hertoghs verbijsterend en gruwelijk discrimerend ten voordele van de nachtegaal. 

 • Rob Jansen overleefde de Childers hostel brand: ''Laat die man nooit meer vrij''

  Jun 22 2020

  Het is vandaag precies 20 jaar geleden dat Australië werd opgeschrikt door het nieuws dat 15 backpackers omgekomen waren bij een brand in het Childers Palace backpackers hostel. Het is ook de dag dat de man die het hostel opzettelijk in lichterlaaie zette, een verzoek tot voorwaardelijke vrijlating mag indienen. Overlevenden van de brand proberen nu met alle macht te voorkomen dat Robert Paul Long binnenkort op vrije voeten komt. De Nederlandse Rob Jansen is een van die overlevenden en vertelt z...more

 • Universitaire hervormingen in Australië vooral voor meisjes een groot probleem

  Jun 20 2020

  De op handen zijnde hervormingen in het universitair onderwijs in Australië, ingegeven door de financiële noodzaak vanwege het instorten van de internationale studentenmarkt door COVID-19, zijn onvoldoende doordacht. Volgens hoofd van de PHD opleiding bij RMIT in design en geesteswetenschappen in Melbourne,  Karien Dekker, komt de nadruk nu te liggen op mannenstudies, en meisjes delven het onderspit. Ook stelt Karien een aantal vraagtekens bij de hervormingen want wellicht wordt de kloof tu...more

 • Branchstacken, wat is dat?

  Jun 20 2020

  Er gaat geen dag voorbij of er is wel iets aan de hand. Deze week ging het in Australië vooral over branchstacken en cyberaanvallen. Politiek commentator Nicolien van Vroonhoven legt uit wat branchstacken is, vraagt zich af waarom de cyberaanvallen pas nu openbaar gemaakt worden en heeft het over de glanzend gepoetste schoenen van Hugo de Jong, de huidige Nederlandse 'coronaminister' voor Volksgezondheid èn aspirant CDA partijleider. 

 • Hoog Bezoek voor nieuwsgierige scholier

  Jun 20 2020

  Onlangs schreef scholiere Mieke Carroll, die in jaar 6 van de St Thomas Catholic School in Willoughby in Sydney zit, een briefje naar de Nederlandse ambassadeur voor Australië: Marion Derckx, met een paar vragen over het werk van een ambassadeur. De ambassadeur schreef niet terug, maar kwam hoogstpersoonlijk op bezoek! Verslaggever Paulien Roessink spoorde de scholiere op en sprak met Mieke over deze ervaring.

 • Kinderboek Momentje: Op een dag... van Arend van Dam

  Jun 16 2020

  Madelief Debeij Symons woont in Melbourne een geeft daar Nederlandse les. Ze is dol op boeken en bespreekt daarom iedere maand een Nederlandstalig kinderboek. Aflevering 5: Op een dag... van Arend van Dam (ISBN 9789000337569).

 • Dutch backpackers 'ready' for their adventurous escape from Australia

  Jun 14 2020

  After months of preparation and lots of mishaps, Dutch backpackers Jordy van der Voort and Daniel Wiessing are ready to embark on a voyage home on the boat they purchased to escape the coronavirus in Australia. 

 • De Scheepsjongens van de Samara kiezen het ruime sop

  Jun 12 2020

  Het is zover! Na maanden voorbereiding -en helaas talloze reparaties- gaan Jordi van der Voort en zijn zeilmaatje Daniël Wiessing dan eindelijk de woele baren opzoeken. Het idee om terug naar Nederland te zeilen werd tijdens de coronacrisis 'geboren' en op het schip Samara gaan de twee kajuitjongens het avontuur aan. Echter: niet zonder slag of stoot. SBS Dutch medewerker Jeroen Schouten ging eens even poolshoogte nemen. 

 • Het Nederlandse vervolgonderzoek, het behandelingsgpaspoort en dakloze remigranten

  Jun 10 2020

  Antonietta Sgherzi zegt dat het behandelingspaspoort een soort 'bewustwordingsboekje' is, dat dakloze remigranten wellicht in containerwoningen terechtkomen en ze is blij met het vervolgonderzoek van de hand van de Nederlandse overheid wat er zonder de inmenging van de Faceboek pagina Nederlanders in het Buitenland (NIHB) en de daaruit voortgekomen Stichting GOED, anders nooit van was gekomen. Gaat de Nederlandse regering nu echt luisteren naar die Nederlanders in den vreemde?

 • New Dutch children's book goes back in history to the Australian migrant camps

  Jun 09 2020

  It is 1959 and 13 year old Sara's parents are migrating to Australia from the Netherlands. Sara doesn't want to go, but her father is persistent and the family ends up in Bonegilla, one of the larger migrant camps. At the local school she meets the Aboriginal boy Otis, and she makes discoveries, about herself and about her new land: "Sara's Walkabout". Inez van Loon is an award winning author of often historical books and she feels the book would resonate with migrants from any country. 

 • Dutch Snack House stopt ermee!

  Jun 06 2020

  Slecht nieuws voor de Nederlanders in Sydney. De Dutch Snack House, die marktkraam die Hollandse gefrituurde snacks verkocht op de wekelijkse markt in The Rocks, stop ermee. De uitbraak van het Coronavirus was het laatste zetje waardoor eigenaresse Mandana Richardson besloten heeft ermee op te houden. Ze legt uit waarom. 

 • China: negatief reisadvies voor Australie

  Jun 05 2020

  Inmiddels worden wereldwijd Black Live Matter protesten gehouden en dat houdt de politiek druk bezig. En China adviseert zijn inwoners om niet naar Australie te reizen. Waarom? We bespreken het met onze politiek commentator en voormalig Tweede Kamerlid Nicolien van Vroonhoven. 

 • 'Demonstreren kan op een heleboel manieren. Waarom zijn we niet in staat om een manier te bedenken die wel in deze tijd verantwoord is?'

  Jun 05 2020

  Het is hollen of stilstaan in de politiek en de afgelopen week was het hollen. Onze politiekdeskundige Nicolien van Vroonhoven staat onder andere stil bij de Black Live Matters protesten en nieuwe economische maatregelen voor de bouw.

 • GP Richard van Hak over COVID-19: 'Het lijkt erop dat, voordat het vaccin er is, de ziekte al op andere manieren onder controle is'

  Jun 05 2020

  De Nederlandse Richard van Hak, huisarts aan de Sunshine Coast, lijkt voorzichtig positief over het verloop van de aanpak van het Coronavirus. Een vaccin is nog ver weg, maar de mogelijkheid bestaat dat COVID-19 op termijn vanzelf verdwijnt. 

 • Black Lives Matter maar ook in Australië is het een nationale schande

  Jun 03 2020

  Ad Borsboom, hoogleraar Pacific Studies aan de Radboud Universiteit Nijmegen zegt dat hij hoopt dat de werelwijde aandacht voor de Black Matter beweging in verband met de rassenrellen in de Verenigde Staten ook het hoge aantal Aboriginals dat in gevangenissen zit, onder de aandacht zal brengen, omdat dit de Australische nationale schande is. En het is Mabo Day 2020, 28 jaar geleden kregen de Aboriginals pas hun landrechten toegekend.

 • Snelle carrière ommegooi resulteert in Virtuele Escaperoom gebaseerd op de binnenstad van Melbourne

  Jun 03 2020

  Stel je zit middenin een carrièreomslag en door het COVID-19 virus kun je je hele bedrijfsplan in de prullebak gooien. Nou, als je Nick Postma heet en een achtergrond hebt in de IT, dan ga je dus gewoon virtuele Escape Rooms bouwen. Nick heeft zijn escaperooms gebaseerd op de binnenstad van Melbourne en er komt ook nog een bekende bushranger in zijn spel voorbij...

 • Nederlands kinderboek over emigratie naar Australië

  Jun 03 2020

  "Sara's Walkabout" heet het boek van Inez van Loon, vers van de pers. Het boek gaat over een Nederlandse tiener die met haar ouders in 1959 tegen haar zin emigreert naar Australië en daar in een migrantenkamp terechtkomt. De schrijfster komt bepaald niet onbeslagen ten ijs met dit boek, want ze heeft al meer boeken geschreven en daarvoor ook belangrijke literaire prijzen gewonnen. Maar het begon allemaal met een tiener op een skateboard die geen boeken wilde lezen...

 • Weer aandacht voor verwoestende bosbranden nu COVID-19 crisis afzwakt

  May 29 2020

  Nu de grootste paniek met betrekking tot het Coronavirus voorbij is, komt er ook in de politiek de ruimte om het weer over andere onderwerpen te hebben. Zoals de verwoestende bosbranden. We bespreken de politieke week met politiekcommentator Nicolien van Vroonhoven.

 • Werken waar en wanneer het jou uitkomt? Alex Malone werkt al jaren remote en helpt jou op weg!

  May 29 2020

  Alex Malone was niet happy met haar werkende leven. Ze nam ontslag, ging naar Australië en zette daar al reizend haar eigen bedrijf op. Inmiddels werkt ze 6 jaar remote en kan ze haar bedrijf Meetings in the Sun runnen vanaf praktisch iedere locatie die je maar bedenken kan. Al haar ervaringen en handige tips heeft ze opgeschreven in een guide.

 • Betekent COVID-19 het einde van de Rembrandt Dutch Club?

  May 28 2020

  De Rembrandt Dutch Club ten westen van Sydney is dakloos. De club is al maanden op zoek naar een nieuw onderkomen, maar tot op heden zonder succes. De Dutchies huren nu tijdelijk een paar uur per week een hal van de gemeente Blacktown, maar door het Coronavirus is die hal al weken gesloten. De clubleden proberen er het beste van te maken, maar bestuurslid Mia Joosten vreest dat dit weleens het einde van de club zou kunnen betekenen voor de oudere leden.

 • EMDR techniek voor traumabehandeling lijkt online ook zeer effectief

  May 27 2020

  De angst voor het Coronovirus en de lockdown situatie zorgt voor een wereldwijde golf van mensen in psychische nood.

 • Kunnen Nederlandse doven en slechthorenden een Australische gebarentolk verstaan?

  May 26 2020

  Sinds de uitbraak van het coronavirus zijn er in Nederland altijd doventolken aanwezig bij belangrijke persconferenties. Gebarentaal is de vierde taal in Nederland, maar is helaas nog steeds niet officieel erkend door de Nederlanse overheid. Dat vertelde Trude Schermer van het Nederlands Gebarencentrum enkele weken geleden al. Vandaag legt ze uit hoe de Nederlandse gebarentaal ontstaan is en geeft ze antwoord op de vraag of Nederlandse doven en slechthorenden een Australische gebarentolk verstaa...more

 • 'Drogen zijn bedroom'

  May 26 2020

  Drogen zijn bedroom - een mysterieuze titel voor een vernieuwend staaltje taal. Taalman Frans Hertoghs neemt ons mee naar de grenzen van onze taal. Je hoeft maar een enkel lettertje te verschuiven of er komt een aap (of een soort draak?) uit de mouw tevoorschijn. Dikke woordenboeken komen er aan te pas en enige kennis van de Engelse taal is vereist. Maar na wat puzzelwerk wordt er een spiksplinternieuw spreekwoord geboren, dat wel eens heel lang mee zou kunnen gaan.

 • Sandra Schuurhof over koninklijke familie: 'Het zijn ook maar gewone mensen. Ze wonen alleen in een paleis, zijn miljonair en hebben een butler'

  May 26 2020

  De band met het koningshuis begon zo'n twintig jaar geleden, toen ze naar Argentinië werd gestuurd om zoveel mogelijk te weten te komen over de nieuwe vriendin van toen nog Kroonprins Willem-Alexander. Inmiddels is Sandra Schuurhof een van de bekendste royaltyverslaggevers van Nederland en volgt ze het koningspaar op de voet. We spreken haar onder andere over de verbindende rol van koning Willem-Alexander in crisistijd, zijn indrukwekkende speech tijdens dodenherdenking en de lievelingskoekjes v...more

 • Opstarten economie gaat gepaard met veel boosheid

  May 22 2020

  Australia probeert stapje voor stapje de economie op gang te krijgen en dat gaat niet zonder slag of stoot. Zo zijn staten het onderling niet eens over het al dan niet heropenen van de grenzen. En als klap op de vuurpijl is China boos. Heel boos. Al met al een wat chaotische week, die we bespreken met politiek commentator Nicolien van Vroonhoven.-----------------------------------------------------------------------------In Australië moet een afstand van anderhalve meter gehandhaafd worden. Elke...more

 • Hollandse Nieuwe zoekt toetsenists!

  May 22 2020

  We maken kennis met de onlangs in Sydney opgerichte Nederlandse band Hollandse Nieuwe. 

 • Kunnen Nederlandse Grey Nomads Jacques en Janny eindelijk naar huis?

  May 21 2020

  Het Nederlandse stel Jacques en Janny Minheere overwinteren ieder jaar in Australië. Met hun eigen auto en caravan reizen ze door het hele land en genieten ze van de mooiste plekken. Dit jaar duurt hun bezoek extra lang. Sinds twee maanden staan ze op een camping in de buurt van Adelaide. Vanwege de Coronacrisis konden ze niet terug naar Nederland en was er ook geen mogelijkheid om binnen Australië te reizen. Maar aan de inmiddels wat koudere dagen in de caravan komt binnenkort als het goed...more

 • Hoeveel betekenissen heeft het woord pijp?

  May 20 2020

  Een Frans schilderij van een pijp met onderschrift. Wat heeft dat met de Nederlandse taal te maken?

 • Kinderboek Momentje: Coco kan het van Loes Riphagen

  May 20 2020

  Madelief Debeij Symons geeft Nederlandse les in Australië en is dol op boeken. Ook deze maand bespreekt ze een Nederlandstalig kinderboek. Aflevering 4: Coco kan het van Loes Riphagen ( ISBN 9789025771928).

 • Songfestivalkenner Tim Dekkers over Europe Shine a Light: 'Het was een nuttige generale repetitie voor Rotterdam 2021'

  May 20 2020

  In plaats van het Eurovisie Songfestival kon heel Europa en Australie afgelopen weekend kijken naar het vervangende programma Europe: Shine A Light. Hoe waren de reacties? Is de show goed bekeken? En wie kunnen we tot winnaar uitroepen? We vragen aan Songfestivalkenner Tim Dekkers.

 • Meer dan 1000 backpackers vinden onderdak dankzij Nederlands initiatief 'Adopt a Backpacker'

  May 19 2020

  Zo'n twee maanden geleden sprak SBS Dutch met Nikki de Weerd, een van de oprichters van de Facebookpagina Adopt a Backpacker WA. Sindsdien is ze overspoeld met reacties, zijn er pagina's opgericht voor iedere Australische staat en hebben meer dan duizend backpackers een slaapplek gevonden. Het concept is inmiddels zo'n succes dat Nikki en haar vriend werken aan de volgende stap.-------------------------------------------------------------------------------------------In Australië moet een afstan...more

 • 'Vervangende uitzending Eurovisie Songfestival wordt super!'

  May 16 2020

  De Grieks-Nederlandse zangeres Stefania Liberakakis (17) moet nog een jaartje wachten met het veroveren van het Eurovisie podium. Hoewel ze in eerste instantie erg teleurgesteld was dat het Songfestival dit jaar afgeblazen werd, ziet ze nu ook wel dat dit de enige optie was. En het vervangende programma Europe Shine a Light wordt volgens haar ook helemaal super.

 • Baas Eurovisie Songfestival Jon Ola Sand: 'It is what it is'

  May 16 2020

  Voor de Noor Jon Ola Sand is het zijn laatste jaar als grote baas van het Eurovisie Songfestival. Hij had zich zijn afscheid van het evenement iets anders voorgesteld dan nu het geval is, maar hij probeert er het beste van te maken. Met de uitzending Eurovision Shine a Light hoopt hij de fans toch een gezellige avond te bezorgen.

 • Stevent Australië af op een handelsoorlog met China?

  May 16 2020

  Langzaam maar zeker worden de Coronamaatregelen versoepeld. Iedere staat doe dat op zijn eigen tempo en op zijn eigen manier. Nu de verspreiding van het virus onder controle lijkt, is van groot belang dat de economie zo snel mogelijk weer op gang komt. Zeker nu Australië en China op een handelsoorlog lijken af te stevenen. We bespreken deze en andere actuele politieke zaken met onze vaste politiek deskundige en voormalig Tweede Kamerlid Nicolien van Vroonhoven.

 • Twijfels over toekomst Eurovisie Songfestival in Nederland

  May 14 2020

  Songfestivalkenner Tim Dekkers droomde jarenlang van een Eurovisie Songfestival in eigen land. Dit jaar was het eindelijk zo ver en zou hij speciaal voor SBS Australia langs de rode loper staan. Maar net als iedereen zit hij zaterdag gewoon thuis voor de buis. Volgend jaar beter zou je denken, maar Dekkers betwijfelt of het feest volgend jaar alsnog in Nederland zal plaatsvinden. Met de huidige regels van de overheid kan dat namelijk alleen als er een vaccin is tegen het Coronavirus. 

 • Dutch Eurovision host Chantal Janzen has been a fan since the age of 7

  May 13 2020

  Chantal Janzen, a Dutch presenter, actress and singer, was going to host the 2020 Eurovision Song Contest together with her colleagues Jan Smit and Edsilia Rombley, but the coronavirus stopped all that. Now she is hosting the "Europe Shine a Light show", a celebration of the contest. Paulien Roessink from SBS Dutch talked to Chantal about the virus and the impact on the artists, and went back in history when the 14 year old Belgian girl Sandra Kim won the contest.

 • Krijgt de gebarentolk dankzij COVID-19 eindelijk een vaste plek op het podium?

  May 13 2020

   Is het je opgevallen dat er, sinds de uitbraak van het Coronavirus, bij iedere belangrijke persconferentie van premier Rutte of één van zijn ministers een gebarentolk op het podium staat? Tolk Irma Sluis heeft inmiddels de harten van vele Nederlanders verovert dankzij haar gebaar voor hamsteren. Ze ging er zelfs viral mee. Achter de schermen knokt het Nederlands Gebarencentrum al jaren voor het standaardiseren van een gebarentolk bij belangrijke gebeurtenissen. Maar dat kan allee...more

 • Presentatrice Chantal Janzen: "Een Eurovisie Songfestival zonder publiek in de zaal is onmogelijk"

  May 12 2020

  Het Eurovisie Songfestival gaat niet door dit jaar, toch schittert Chantal Janzen zaterdag op het podium tijdens de twee uur durende live show Eurovision: Europe shine a light. Alle liedjes van dit jaar komen hierin voorbij net als enkele Eurovisie klassiekers. Verslaggever Paulien Roessink sprak Chantal over het afgelasten van het evenement, haar fascinatie voor live producties en haar favoriete Songfestival liedje aller tijde. 

 • Boetes voor late belastingaangiften en waarschuwing voor Jobkeeper en Jobseeker uitbetalingen

  May 09 2020

  Belastingaccountant Marlena Lancette-Smit heeft het knetterdruk met belastingaangiftes nu dat iedereen zich thuis zit te vervelen en ze maant diegenen die de JobSeeker of Jobkeeper betaling hebben gekregen, zelf ook goed na te gaan of ze daar wel voor in aanmerking komen. De criteria voor deze uitkeringen worden losjes gehanteerd en voor je 't weet moet je alles terugbetalen.  

 • Grote herdenkingsbijeenkomst bombardement Blauwburgwal door COVID-19 uitgesteld

  May 09 2020

  De grote herdenkingsbijeenkomst van het onbekende bombardement op de Blauwburgwal in 1940, die na 80 jaar op 11 mei 2020 zou plaatsvinden, wordt uitgesteld. Fred Geukes Foppen praat met Paulien Roessink over de internationale speurtocht naar overlevenden en hoopt dat er van uitstel geen afstel komt.  Verhalen van en over ooggetuigen, doden en gewonden staan in zijn nieuwe boekje 'In Memoriam de Blauwburgwal'

 • Online therapeuten zien piek in aanvragen door COVID-19

  May 09 2020

  Bij 'Psycholoog op Afstand' komen beduidend meer hulpaanvragen binnen nu dat COVID-19 bij een heleboel mensen voor problemen zorgt en men niet langer languit op de bank 't hart kan uitstorten bij de psycholoog. Trauma specialist Iva Pervan voorziet vooral dat mensen uit de gezondheidswereld in het nauw gaan komen en praat over hoe ook online therapie hierbij kan helpen. www.psycholoogopafstand.nl----------------------------------------------------------------------------------------- I...more

 • COVID-19: de omgekeerde wereld, Wilfred zat vast in Nederland

  May 06 2020

  Wilfred Boere en zijn vrouw zaten vanwege de coronabeperkingen vast in Nederland, en konden niet terug naar Australië: naar hun banen, hun huis en vriendenkring. Wilfred vertelt aan Jeroen Schouten, van het community radiostation 4EB in Brisbane, wat dat allemaal voor problemen opleverde.

 • COVIDSafe: "Ik zit er nog tegenaan te hikken"

  May 02 2020

  Ex-Tweede Kamerlid Nicolien van Vroonhoven is wat huiverig over de installering van de nieuwe Australische coronawaarschuwingsapp en wil het nog even aankijken, Scott Morrison krijgt een pluim en China moet niet onderschat worden. 

 • Corona PTSS: the new pandemic, coming soon near you

  Apr 29 2020

  In a few months time the current global lockdown due to the coronavirus is going to result into a massive outbreak of burnouts and stress related disorders, says professor Doctor Elke van Hoof of the Vrije Universiteit Brussel in Belgium. Half of the world population could be impacted. This is going to come at another great cost, and the world needs to get ready for this next wave now. 

 • Paul Rubens derde Holland Festival barst weer los.

  Feb 21 2020

  Op 7 maart is het weer zover: het Holland Festival vindt plaats in de Melbournse buitenwijk Berwick en staat voor de derde keer onder de bezielende leiding van Paul Rubens die even uitlegt wat ons allemaal te wachten staat!

 • Eurovision boss Jon Ola happy with Dutch preparation of Eurovision Song Contest - Eurovisie baas Jon Ola blij met Nederlandse aanpak van Songfestival

  Feb 04 2020

  The boss of the Eurovision Song Contest, Norwegian Jon Ola Sand, is in Australia this week, says he is happy with the Dutch preparation for the Songfestival and thinks that the three headed host team, Chantal Janzen, Edsilia Rombley and Jan Smit, has very good TV charisma. - De baas van het Eurovisie Songfestival, de Noor Jon Ola Sand, is deze week in Australië, had gehoopt op een kangaroe burger maar heeft het volste vertrouwen in de voorbereidingen voor het Songfestival in Rotterdam en vindt d...more

 • Phia Damsma: geen 'Dame', wel een Ridder

  Jan 24 2020

  De in Australië woonachtige Phia Damsma kreeg vorige week de Nederlandse Ridderorde van Oranje Nassau. Zij is een creatieve software ontwerper die apps heeft ontwikkeld om blinde en slechtziende kinderen bij hun leerproces te helpen. Vorige week was zij bij de South Pacific Educators in Vision Impairment conferentie in Adelaide aanwezig toen zij opeens op het podium geconfronteerd werd met de Nederlandse Ambassadeur voor Australië: Marion Derckx. Phia was totaal overdonderd.

 • Online Psych Sessions in Dutch bypass language and cultural barriers. - Psycholoog Niek Rosens helpt Nederlanders overal ter wereld

  Jan 11 2020

  If you live abroad and if you need a psychologist, language barriers and cultural differences may make it hard to get the right help. Online therapy sessions in your mother tongue could be the solution. Psychologist Niek Rosens van Psycholoog op afstand offers counselling in Dutch for relationship problems, or after traumatic experiences like the Australian bush fires. - Wanneer je in het buitenland woont dan loop je tegen dingen aan. Leuke dingen maar soms ook situaties die ...more

 • Dutch Koala Mitten Quilters Move On To Bat Wraps

  Jan 08 2020

  Dutch quilter Jeltje van Essen from Quilt Shop 100 rozen in the city of Deventer started making mittens in November for the Australian koalas when she saw the footage of their burnt paws. 

 • Het Nederlandse Rode Kruis doet ook een duit in het Australische bosbrandenzakje

  Jan 07 2020

  De Australische bosbrandencrisis: het Nederlandse Rode Kruis heeft speciaal voor de slachtoffers van de branden een gironummer geopend. Persvoorlichter Iris van Deinse legt uit waarom.

 • Misschien, ontleed en verklaard.

  Jan 07 2020

  Frans Hertoghs krijgt het voorelkaar om het woord 'misschien' wel 20 keer te zeggen in deze column over de herkomst van dit rare woord. 

 • Dutch Quilters Make Exquisite Mittens For Aussie Koalas

  Nov 22 2019

  The quilting community in the Netherlands banded together this week after one member saw the footage from the Australian bush fires destroying property, and wildlife.

 • Dutch government allowed illegal adoptions. - "Ze hebben ons gewoon verkocht".

  Nov 09 2019

  "Adopt a orphaned kid from overseas", they said, "You can give it a better life!". Thousands of Indonesian kids were stolen and sold overseas: legalised child trafficking. The Dutch government knew, but did nothing about it and Dewi Deijle was one of those kids. She has now written a book on this hidden scandal: Postal Packages From Overseas. - "Adopteer een kindje uit het buitenland", zeiden ze, "Dan kun je het een beter leven geven". Duizenden kinderen uit Indonesië vonden hun weg naar Nederla...more

 • Sculpture by the sea, Dutch Style - Sculpture by the Sea, Karin van der Molen maakte een koraalbeeld.

  Nov 08 2019

  Karin van der Molen made a sculpture based on the GBR  - Sculpture by the sea is ‘swerelds grootste openbare internationale beeldententoonstelling dat zich 2 kilometer langs de kust uitstrekt van Bondi Beach naar Tamarama Beach. Deze editie kent een Nederlandse bijdrage en Frans Warffemius sprak met de deelnemende kunstenares, Karin van der Molen

 • Little Delft blue houses tell the story of a country, and an airline. - Delfts blauwe huisjes vertellen het verhaal van de KLM, en van de Nederlandse architectuur.

  Nov 05 2019

  Once a promotional gift, now a 500 year journey through architecture: the Delft Blue houses that Dutch airline KLM since 1952 gifts to valued customers, tells the story of the Netherlands. Author Mark Zegeling discusses the ornaments with Frans Warffemius. - Ooit een relatiegeschenk van een slimme luchtvaartmaatschappij, nu een 500 jaar oude reis door de Nederlandse architectuur. Auteur Mark Zegeling schreef er een boek over: 'Delfts Blauw Nederland" en sprak met Frans Warffemius.  (www.kin...more

 • Dutch Maartje stars in Australian Spartan TV show. - De Nederlandse Maartje zit in de Australian Spartan TV show.

  Nov 05 2019

  The powerhouse series Australian Spartan will start tonight on channel 7 and features Dutch woman Maartje Theunissen. A Dutchie in an Ozzie tv show! Paulien Roessink investigates... - Ze heeft er een tijdje op moeten wachten maar vanavond is het dan eindelijk zover. Dan schittert Maartje Theunissen in het nieuwe seizoen van Australian Spartan,  een programma waarin teams samen zo snel mogelijk een fysiek uitdagend parcours moeten afleggen. Maartje en haar team Spartanious, he...more

 • Behoud moedertaal helpt bij aanleren nieuwe taal

  Nov 05 2019

  Frans Hertoghs praat vandaag over hoe het behoud van de moedertaal het aanleren van een nieuwe taal vergemakkelijkt.

 • Frans Hertogs over Nederlanders als talenwonders.

  Nov 01 2019

  Nederlanders zijn beter dan wie dan ook als het aankomt op het beheersen van de Engelse taal. Frans Hertoghs praat vandaag over hoe Nederlanders omgaan met vreemde talen en het draait allemaal om de handel. 

 • International students need mental health help - Internationale studenten durven geen hulp te vragen

  Nov 01 2019

  Karin Dekker, Associate Professor in Urban Development at RMIT University, also recruits international students for her university and says that those students that run into trouble face a culture gap when asking for help. - Internationale studenten zijn de grote melk koe voor de Australische universiteiten maar durven vanuit hun culturele achtergrond niet aan de bel te trekken als zij het moeilijk hebben. Karin Dekker, Associate Professor in Stedelijke Ontwikkeling aan de RMIT Universiteit in M...more

 • Dutch Backpackers miss out on ATO verdict. - Nederlandse Backpackers vissen achter het net

  Nov 01 2019

  Backpackers may receive hundreds of millions of dollars now that the 'backpacker tax'  is overturned by the Australian Federal Court, but Dutch backpackers will NOT get any money back because of a missing clause in the tax treaty between Australia and The Netherlands. Tax accountant Marlena Lancette-Smit thinks there is hope though. - Het Australische Belastingkantoor moet mogelijk honderden miljoenen dollars teveel betaalde belasting aan de rugzaktoeristen terugbetalen, maar de Nederl...more

 • Former WA premier Geoff Gallop just loves Amsterdam. - De voormalige premier van WA, Geoff Gallop, is dol op Amsterdam.

  Oct 30 2019

  The former PM of WA Geoff Gallop, has a Dutch wife and has learned to love The Netherlands but especially Amsterdam.  - Voormalig PM van WA, Geoff Gallop, heeft niet alleen een Nederlandse vrouw maar hij gaat ook vaak naar het kikkerlandje en is helemaal weg van Amsterdam. 

 • Shahid Majeed E-Lead: Future Leaders. - Shahid Majeed E-Lead: Toekomstige leiders.

  Oct 30 2019

  Student trip to the Netherlands to be build as future leaders. - Studenten trip naar Nederland, bouwen aan leiderschap-kwaliteiten.

 • Opera star Tania de Jong: "Magic Mushrooms against depression, the natural way". - Operette ster Tania de Jong: "Magic mushrooms tegen depressie".

  Oct 30 2019

  Tania de Jong says the evidence is clear: Magic Mushrooms are helpful when fighting depression.  - Operette ster Tania de Jong maakt zich sterk voor psychedelische champignons als anti-depressiemiddel. Zij legt het even aan Frans Warffemius uit. 

 • Hans Pool nominated for Emmy Award for Bellingcat - Hans Pool is de regisseur van de documentaire Bellingcat.

  Oct 29 2019

  Hans Pool talks about his documentary about MH17, Bellingcat, the truth behind journalism.  - De documentaire BELLINGCAT legt uit hoe het journalistieke platform Bellingcat te werk gaat en Frans Warffemius sprak met regisseur Hans Pool die daarvoor misschien wel een Emmy Award krijgt.

 • 50 years Neerlandia Perth. - 50 jaar Club Neerlandia in Perth.

  Oct 26 2019

  50 years anniversary Neerlandia Perth WA and Telethon 2019. - 50 jaar Neerlandia gevierd met grote inzameling voor Telethon 2019.

 • The political week according to Nicolien van Vroonhoven - De politieke barometer van Nicolien van Vroonhoven.

  Oct 26 2019

  When does the Morrison government start to create legislation? - Wanneer komt de regering Morrison met wetgeving?

 • Introducing: Paulien Roessink - Even Voortstellen: Paulien Roessink

  Oct 24 2019

  Paulien Roessink is ready to take over when Frans Warffemius leaves Australia and SBS Dutch. Who is she and can she handle a microphone? - Paulien Roessink staat klaar om het over te nemen van Frans Warffemius als hij volgende maand weer naar Nederland vertrekt. Wie is zij en kan ze wel met een microfoon omgaan?

 • Dutch/Italian lawyer and author Roberto Pennino delves into soccer history. - De Nederlands-Italiaanse advocaat en schrijver Roberto Pennino duikt de voetbalgeschiedenis in.

  Oct 23 2019

  Visiting lawyer and author Roberto Pennino is making a name for himself by writing history books on soccer. His book about the ill fated Italian soccer club Torino has just been translated into Italian, and his newly published book about the adventures of Dutch soccer players in Italy is gaining momentum.   - Advocaat en schrijver Roberto Pennino timmert aan de weg met boeken over voetbal. Zijn boek 'Onsterfelijk Torino' is net in het Italiaans vertaald en zijn in september gepubliceer...more

 • Sabine Zuur, the unknown story of a stunning Dutch WW2 resistance fighter - Sabine Zuur, het onbekende verhaal over de bloedmooie verzetsvrouw

  Oct 23 2019

  Sabine Zuur was young, beautiful and pivotal in the Dutch WW2 resistance movement. Her role in the Soldier Of Orange war story was unknown, until now. Historian Victor Laurentius explains. - Sabine Zuur was jong, mooi en maakte een tot nu toe onderbelicht deel uit van het hele verhaal rond de Soldaat van Oranje. Historicus Victor Laurentius vertelt over deze onbekende heldin uit dit nationale Nederlandse verzetsepos.  

 • Dutch designer makes solar clothing that could charge your phone - Nederlandse modeontwerpster maakt telefoon oplaadbare zonne energie kleding

  Oct 23 2019

  Dutch fashion designer Paulien van Dongen fitted in well with last week's Bridgestone World Solar Challenge. Her textiles, made out of solar panels, could charge your phone when you are on a hike in the middle of nowhere but lingerie will of course never make the list. - Paulien van Dongen paste prima in het Bridgestone World Solar Challenge plaatje vorige week met haar op zonnepanelen gebaseerde kleding. Je telefoon opladen in je jas tijdens een intensieve bergwandeling gaat mogelijk worden, ma...more

 • Sint is on his way, already... - Zijn dat pepernoten?

  Oct 19 2019

  It is October, yet in the Netherlands the shops are already selling the traditional Sint snacks. The Dutch community in Australia is not far behind. Our SBS Dutch reporter Paulien Roessink was allowed to have a peak at what is to come...    - In Nederland liggen de winkels al vol met chocoladeletters, pepernoten en taaitaai. Ook in Australië beginnen langzaamaan de Sinterklaaskriebels weer te komen. SBS Dutch verslaggever Paulien Roessink kreeg een voorproefje van Meester Jeff en Juf H...more

 • Het echte verhaal over hoe het allemaal misging voor de Nederlandse deelnemers aan de Bridgestone World Solar Challenge.

  Oct 19 2019

  Rachel Morssink deed verslag van de Bridgestone World Solar Challenge voor diverse Nederlandse media. Als een echte 'embedded' journalist was zij erbij toen het allemaal misliep voor twee van de sterkste deelnemers van de zonnerace. 

 • The horror and the beauty of the racehorse industry - "Een gezond paard wil gewoon rennen".

  Oct 19 2019

  Marieke Schnebeli trains racehorses somewhere in NSW. She is horrified by the ABC's report on how these horses get treated when they retire because there is also so much joy to be had with those horses.  - Marieke Schnebeli traint renpaarden ergens in NSW. Ze is erg geschrokken van het verslag van ABC TV over de misstanden in de renpaardenindustrie hier in Australië en vindt dat er zich teveel mensen met teveel geld tegenaan bemoeien. Toch blijft ze het een mooie sport vinden. 

 • "It's a costly disfunctional mess', says Dutch telecom expert Paul Budde about the NBN - NBN: het Australische Broddellapje

  Oct 19 2019

  Telecommunications expert Paul Budde agrees with Telstra chair John Mullen who said the NBN has been a huge waste of resources and a drain on taxpayers. He points the finger at Australia's lack in long term plans and policies. - Telecommunicatie expert Paul Budde is het helemaal met de Telstra voorzitter John Mullen eens die van de week zei dat de NBN weggegooid geld is. Hij legt de vinger op de zere plek: het gebrek aan lange termijn denken van de Australische  overheid...more

 • "I will always remain fearful", says 'Petra' - "Die angst blijft en die zal denk ik ook niet weggaan", zegt 'Petra'.

  Oct 15 2019

  After a battle that began in the Netherlands almost three years ago, 'Petra', a Dutch national, has been granted custody of her daughter by an Australian judge. Her ex-husband invoked the Hague Convention on International Child Abduction and after a tough and scary year, 'Petra' is now settled back in The Netherlands. How is she going? - Toen een Australische rechter had besloten dat 'Petra' terug naar Nederland mocht gaan nadat haar ex-man een Haagse Kinderontvoeringsza...more

 • Is there a big difference in views between NL and AUS on multiculturalism? - Wat is nou het NL/OZ verschil in hoe multiculturalisme ervaren wordt?

  Oct 12 2019

  Ex-SBS Dutch Yvon Davis, now multicultural adviser for Ballerat, and Nicolien van Vroonhoven, ex parliamentarian in the Dutch government and currently living in Australia, discuss how The Netherlands and Australia view their respective multicultural communities.  - Ex-SBS Dutch baas Yvon Davis, nu multicultureel adviseur voor de gemeente Ballerat, en Nicolien van Vroonhoven, ex Tweede Kamerlid en op het moment wonende in Melbourne, bespreken hoe er in beide landen tegen de multiculturele sa...more

 • "I will keep coming back", says Rutte. - "Ik blijf terugkomen", zegt Rutte over zijn bezoek Down Under, "Het voelt thuis".

  Oct 10 2019

  The official story: Dutch premier Mark Rutte received the Honorary Companion of the Order of Australia and talked about the MH17 case, but there was more...Getting permission for SBS Dutch to do an interview with Rutte was a big no no from the start, but Frans Warffemius bypassed Rutte's minders and found a man with a twinkle in his eyes who was happy to talk. "When we stamp our feet on the floor in the Netherlands, you get a headache, because you are exactly on the other side of the world ...more

 • Loop naar de hel, en andere verdoemde plekken

  Oct 09 2019

  Frans Hertoghs praat over de hel als ingeburgerd woord

 • Dutch/Kiwi Parliamentarian enthusiastic on Dutch PM visit to NZ - "Kan Nederland van Nieuw Zeeland leren of kan Nieuw Zeeland van Nederland leren?"

  Oct 09 2019

  Marja Lubeck, originally from the Netherlands, is a Labor parliamentarian in the New Zealand Government and was delighted to meet the Dutch premier Mark Rutte during his visit to the Land of The Long White Cloud.  - De van oorsprong Nederlandse Marja Lubeck is Labor parlementariër in de Nieuw Zeelandse regering en was van de partij tijdens het bezoek van premier Rutte aan het Land van de Lange Witte Wolk. Zij zat vanochtend nog te ontbijten met Mark Rutte die inmiddels in Australië is aange...more

 • Aan de kust wonen wordt te gevaarlijk en te duur.

  Oct 05 2019

  Ellen Witte, econome en partner bij SGS Economics and Planning, is het helemaal eens met het recente onderzoek naar hoe de vegetatie en moerassen aan de kustlijn van Australië ingezet kunnen worden tegen de klimaatcrisis, maar vindt dat de onderzoekers niet genoeg rekening houden met de onverbiddelijke stijging van de zeespiegels. Zij denkt dat wonen aan de kust in de toekomst levensgevaarlijk is en dat de huizen onverzekerbaar worden. 

 • Living on Australian coastline will get too risky and houses will be impossible to insure

  Oct 05 2019

  Ellen Witte, economist and partner at SGS Economics and Planning, says that the new research by Perth’s Edith Cowan University into using the coastal vegetation in Australia to combat climate change, is worthwhile but doesn't take coastal residential developments into account and that the sea levels will keep rising. According to Ellen living along the Australian coastlines will become too expensive to insure and too risky. 

 • Family Court Inquiry will stack the deck against victims of Family Violence - Family Court onderzoek overbodig en schadelijk voor slachtoffers huiselijk geweld.

  Oct 05 2019

  A family lawyer, dealing with victims of family violence, is gobsmacked about the third inquiry into the Australian Family Court system: "We already know what the problems are, we don't need another inquiry, we need action". - Saskia Rijfkogel, een rechtshulp advocate in een buitenwijk van Melbourne, vindt het nieuwste onderzoek naar het familierecht systeem in Australië overbodig en denkt dat het juist negatief gaat uitpakken voor de slachtoffers van huiselijk geweld waar zij zich sterk voor ma...more

 • (T)achtig of achtig, hoe zit dat nou met die (t)ientallen?

  Oct 01 2019

  Frans Hertoghs heeft het over de tientallen en hoe raar het 80 = (t)achtig eigenlijk is, de rare 'T"

 • Footy Fans Want To Stick Out - Verschil moet er zijn, ook bij footy fans...

  Sep 28 2019

  Janneke Blijlevens, RMIT Senior Lecturer in Marketing found that footy fans want to differentiate from the crowd. The difference that makes us all the same... - Janneke Blijlevens, RMIT Senior Lecturer in Marketing doet onderzoek naar hoe fans van de Australische AFL zich willen onderscheiden van de groep. Of: hoe het individu zich staande houdt in de massa. 

 • Antonietta is still packing up to leave the UK - Antonietta gaat nog steeds weg uit het VK

  Sep 25 2019

  Antonietta Sgherzi runs the huge Facebookpage NIHB for Dutchies abroad, is one of the founders of GOED which lobbies on behalf of expat Dutch people with the Dutch government. She also lives in the UK and inadvertently has become the Dutch voice on the ground in the Brexit saga, which is escalating now that Boris Johnson is put on the spot by the Supreme Court's ruling. - Antonietta Sgherzi runt de enorme Facebook pagina Nederlanders In het Buitenland en is een van de oprichters van stichting GO...more

 • Dutch: The Unlikely Language of Lurve - Nederlands: De Oneigenlijke Taal Der Liefde

  Sep 24 2019

  Dutch, the guttural language isn't normally associated with love, but love is the main reason why people take it up as a second language. #NLC19 - Het Nederlands met zijn harde 'g' staat nou niet echt bekend als een aantrekkelijke taal voor de liefde maar de liefde is wel de hoofreden waarom mensen Nederlands als tweede taal leren.  #NLC19

 • Associate Professor in Urban Development Karien Dekker joins students in 'Spring Rebellion' climate marches - Associate Professor in Stedelijke Ontwikkeling Karien Dekker demonstreert enthousiast met haar studenten mee.

  Sep 21 2019

  RMIT Associate Professor in Urban Development Karien Dekker enthousiastically joined her student in the recent march agains tclimate change in Melbourne. - RMIT Associate Professor in Stedelijke Ontwikkeling Karien Dekker demonstreert enthousiast met haar studenten mee tegen de klimaatverandering. 

 • Frans Hertoghs: het genie van de depressieve dichter

  Sep 17 2019

  Frans Hertoghs is dol op zijn dichters: Piet Paaltjens was er een van. 

 • Floortje Dessing Loves Down Under - Floortje Dessing heeft de leukste baan van de wereld.

  Sep 17 2019

  Floortje Dessing has visited a lot of countries in the last 25 years for her TV Program "Floortje to the end of the World", but Australia is one of her favorites.  - Floortje Dessing heeft misschien wel de leukste baan ter wereld. Al bijna 25 jaar mag ze de hele wereld over reizen om televisieprogramma’s te maken. En wat blijkt, Australië heeft een speciale plek in haar hart. SBS verslaggever Paulien Roessink sprak met de presentatrice en vroeg haar om te beginnen hoe vaak ze al Down Under ...more

 • Dutch Lessons for adults: an unorthodox approach. - Nederlandse les voor volwassenen: een oneigenlijke taal en aanpak.

  Sep 17 2019

  Dutch lessons for adults: teacher Madelief Debeij Symons makes her pupils sing terrible songs and uses inappropriate 'donkey bridges' to make the words stick. While Madelief explains her 'methods', her pupils explain their reasons for learning this guttural obscure language. - Nederlandse les voor volwassenen: juf Madelief Debeij Symons dwingt haar leerlingen vreselijke liedjes te zingen en gebruikt foute ezelsbruggetjes opdat de Nederlandse woorden beklijven.Terwijl Madelief haar methode uitleg...more

 • Dutch woman caught up in Queensland bushfires tells her story - Karin zat er middenin: de bosbranden in Queensland

  Sep 14 2019

  Karin Radburnd Wensveen is still out of breath after standing on her rooftop with a hose in her hand fending off the bush fire that was threatening to destroy her house.  - Karin Radburnd Wensveen hapt nog steeds naar adem nadat zij eerder deze week in een T-shirtje met een tuinslang in haar hand op het dak van haar huis de bosbranden in Queensland te lijf ging.  

 • Gladys Liu and other disasters in Ozzie politics - Gladys Liu en andere verwikkelingen in de Australische politiek.

  Sep 14 2019

  Ex parlementarian Nicolien van Vroonhoven shines her light on the current troubles facing the Australian politics and alleged Chinese interference.  - Ex Tweede Kamerlid Nicolien van Vroonhoven over de vermeende Chinese infiltratie en andere zaken in de Australische politiek

 • Danielle Devine wants to learn Dutch children's songs - Danielle Devine wil Nederlandse kinderliedjes leren

  Sep 14 2019

  Danielle Devine is a librarian who volunteers at a Dutch playgroup which gives her a sense of homecoming.  - Danielle Devine is bibliothecaresse en wil graag Nederlands leren omdat ze ook vrijwilligster is bij een Nederlandse speelgroep. zelf heeft zij haar kinderjaren doorgebracht in Nederland en heeft nu het gevoel dat ze een beetje 'thuiskomt'.

 • Michelle Green gargles the Dutch hard 'g' like a native - Michelle Green gorgelt de harde Nederlandse 'g' alsof ze geboren en getogen is in het kikkerlandje

  Sep 10 2019

  Michelle Green is learning Dutch because she promised her Dutch boyfriend she would. Find out why her hard 'g' is just as good as any native Dutch speaker.  - Michelle Green leert Nederlands omdat zij dit aan haar Nederlandse vriend heeft belooft. Hij was echter erg verbaasd dat zij de harde Nederlandse 'g' zonder problemen uit kan spreken.  

 • The Rembrandt Dutch Club in Sydney might be homeless soon. - Het voortbestaan van de Rembrandt Dutch Club in Sydney wordt bedreigd.

  Sep 10 2019

  The Rembrandt Dutch Club has to move out of the current building which is not an easy task and there is fear that the club won't find a new home. Board member Mia Joosten explains the situation to Paulien Roessink.  - De Rembrandt Dutch Club in Sydney moet verhuizen, maar een nieuwe plek vinden is moeilijker dan gedacht. Het voortbestaan van de club is daarom in gevaar en bestuurslid Mia Joosten legt aan Paulien Roessink uit wat er allemaal bij komt kijken.

 • Why Bad Luck doesn't exist in Dutch - Goed Geluk of Slecht Geluk en waarom hebben we dat niet in het Nederlands?

  Sep 10 2019

  Frans Hertoghs looks into the concept of Happiness today and explains why there is no such thing as Bad Luck in the Dutch language - Frans Hertoghs kijkt naar het begrip Geluk en legt uit waarom er geen Bad Luck bestaat in het Nederlands. 

 • Lotte wants to go to Tokyo - Lotte wil naar Tokyo

  Sep 07 2019

  Lotte Wilms is a rising star in the world of triathlons and wants to compete at the 2020 Olympic Games in Tokyo. A very costly enterprise so she is looking for sponsors... - Lotte Wilms is een atlete die vroeger tot de Nederlandse zwemtop behoorde maar tegenwoordig in Sydney flink aan de weg timmert als triatleet. Ze vertelt Paulien Roessink hoe dat allemaal zo is gekomen en dat ze ook graag naar Tokyo wil om volgend jaar mee te doen met de Olympische Spelen. Maar daar heeft ze wel een flinke fi...more

 • Nicolien van Vroonhoven: the Tamil family, cashless cards, multiplying populations and much much more... - Nicolien van Vroonhoven over het Tamil gezin en over het vermenigvuldigen van de Australische bevolking.

  Sep 07 2019

  Dutch Ex-Parliamentarian Nicolien van Vroonhoven looks at the Tamil family on Christmas Island situation, deliberates on the cashless card discussion and wonders why Tony Abbott thinks Australians should have more children. - De Nederlandse ex-parlementariër Nicolien van Vroonhoven kijkt naar de zaak rond de Tamil familie op Christmas Eiland en vraagt zich af waarom Tony Abbott vindt dat Australiërs meer kindjes moeten krijgen. 

 • Rachel taught herself The Lord's Prayer in Dutch and hasn't looked back since. - Rachel leerde het Onze Vader gebed uit haar hoofd en zingt nu liedjes van Lil' Kleine.

  Sep 07 2019

  Rachel Heymans-Wilkinson is originally from New Zealand and is completely self taught in Dutch. It started with a promise and a prayer for her late Dutch grandmother, and now she sings along with Lil' Kleine and has discovered new family members in The Netherlands. A story about losing and gaining languages, blending the Maori Marae with clogs, tulips and a guttural 'g'.  - Rachel Heymans-Wilkinson komt oorspronkelijk uit Nieuw Zeeland en heeft zichzelf Nederlands geleerd. Het begon met een...more

 • Karma Rowe Dutch Australian Genealogy Group

  Aug 14 2019

  Karma Rowe is 1 van de co-ordinatoren van de Dutch Australian Genealogy Group in Sydney.

 • Michael Spikmans

  Aug 14 2019

  Nederlandse boeken lenen in de openbare bibliotheek.

 • Young, Belgian and Succesful in Australia - Jong, Belgisch en Succesvol in Australië

  Jul 30 2019

  Belgian beer brewed Down Under: Annelies Nijskens and Jimmy van Eetvelde make Belgian beer in their garage and are doing so well that they are nominated for The Beeries Award 2019. - Belgische bierbrouwers Down Under: Annelies Nijskens en Jimmy van Eetvelde maken nog maar sinds kort Belgisch bier in hun garage en slagen daar zò goed in dat ze nu al genomineerd zijn voor The Beeries Award 2019.

 • Reconciliation Week: not a priority for recent Australian governments - Reconciliation Week: geen prioriteit voor recente Australische regeringen.

  May 29 2019

  Professor Ad Borsboom, cultural anthropologist Pacific Studies from the Radboud University in the Netherlands is disappointed with the recent Australian governments who are not doing enough to reconcile with the peoples of the First Nations: "The issue keeps on festering". - "Het blijft maar dooretteren", zegt professor Ad Borsboom, cultureel antropoloog, leerstoel Pacific Studies, Radboud Universiteit Nijmegen, over de kwestie rond de First Nation volkeren in Australië. Hij stelt dat de recente...more

 • Invisible Migrants: Alex Ziegelaar's story. - Invisible Migrants: het verhaal van Alex Ziegelaar.

  May 29 2019

  In this episode of the SBS Dutch documentary series Invisible Migrants the story of Alex Ziegelaar who migrated to Australia in 1955 without a dollar to his name.  - In deze aflevering van de SBS Dutch documentaire serie Invisible Migrants het verhaal van Alex Ziegelaar die zonder een cent op zak in 1955 in Australië aankwam, niks had aan zijn Grieks en Latijn, en loog om een baan als machinebankwerker te krijgen. 

 • Fietsbeleid City of Sydney, Fiona Campbell.

  May 15 2019

  Fietsers, laat je horen.

 • Jan van de Stool: Parting the Red Curtains 15 - 19 mei Sydney - Parting the Red Curtains, Jan van de Stool met haar nieuwe show

  May 08 2019

  Queenie van de Zandt alias Jan van de Stool talks to Frans warffemius about her new theatershow "Parting the Red Curtains'. - De theatershow van het typetje Jan van de Stool is vooral voor nederlanders in Australië erg amusant. Queenie van de Zandt praat van Frans Warffemius over haar show: 'Parting the Red Curtains' in het Giant Dwarf Theater Sydney.

 • The lost white tribes of Australia, Part II - Een Aboriginal met blauwe ogen uit Nederland

  May 08 2019

  Historian/author Henry van Zanden meets an Aborigine with blue eyes and early Dutch DNA.  - Historicus/schrijver Henry van Zanden ontmoet een Aboriginal met grijs/blauwe ogen en vroeg-Hollands DNA. Deel 2.

 • Dutch dogs don't have genders - Alleen voor Nederlandse honden: "Allemaal een Het of een Hij!".

  May 03 2019

  The dog doesn't care, and a Dutch dog owner neither but in other countries the gender of the dog is an issue.  - Het maakt de hond niks uit en Nederlandse hondeneigenaren ook niet: alle honden zijn het of hij en volgens Frans Hertoghs is dat in het buitenland niet zo. 

 • Thousands of orange Dutchies lined up to see Guus Meeuwis - Duizenden Oranje Nederlanders zongen mee met Guus Meeuwis.

  Apr 30 2019

  Frans Warffemius and Jopie Witzand from SBS Dutch talked to many of the Guus Meeuwis fans who came from all over the world to see the man play in Sydney. - Frans Warffemius en Jopie Witzand van SBS Dutch waren erbij en hebben met erg veel van de Oranje concertgangers gesproken die uit alle windstreken waren neergedaald om dit evenement mee te maken; "Ik heb hier een heel jaar op gewacht", en "Ik ben een die-hard fan en ben gisteravond uit Nederland ingevlogen".Petje af voor Team G...more

 • Guus has arrived in Sydney - Guus Meeuwis staat te trappelen voor vanavond

  Apr 26 2019

  Guus Meeuwis has arrived in Sydney for his one-off concert for the Dutch community in Oz... - Guus Meeuwis en zijn entourage staan te trappelen om vanavond op te treden in Luna Park, Sydney voor de Nederlandse gemeenschap. Paulien Baumont-Roessink geeft even de laatste stand van zaken door.

 • Dutch singer arrives for one off concert!

  Apr 26 2019

  Tonight is the night and Guus Meeuwis is in Town!

 • Nicole van Bruggen, Klarinet ARCO. Deel III

  Mar 27 2019

  Nicole heeft haar master gehaald aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en na 17 jaar teruggekomen naar Australie met Nederlandse man en 2 in Nederland geboren kinderen.

 • Nicole van Bruggen plays the clarinet. - Nicole van Bruggen speelt klarinet, deel 1.

  Mar 27 2019

  Nicole van Bruggen is the lead clarinet player of the Australian Romantic Classical Orchestra, she is also the artistic director and co-founder of the orchestra.  - Nicole van Bruggen: eerste klarinet van het Australian Romantic Classical Orchestra, mede artistiek leidster en oprichtster orkest. Een gesprek.

 • Nicole van Bruggen, Klarinet ARCO. Deel II.

  Mar 27 2019

  Nicole bespeelt o.m. een bijzonder instrument, de basset klarinet.

 • Dutch mother relieved after relocation to The Netherlands - Nederlandse moeder mag naar huis van de Australische rechter

  Mar 19 2019

  In a remarkable and lengthy Australian Family Court case a Dutch mother has won the right to relocate to her country of birth with her young daughter due to the father's lengthy criminal record and the risk he poses for both mother and daughter. 'Petra' says she should have never been sent back to Australia in the first place and would like to see a true risk assessment put in place by the Hague Convention on the Civil Aspects International Child Abduction. - Een langlopende internationale ...more

 • The new and improved Holland Festival - Het Holland Festival staat weer voor de deur!

  Mar 08 2019

  The Holland Festival in Berwick: social media managar Barbara Caulfield ran a tight campaign, organiser and the driving force behind the festival Paul Rubens is convinced there is going to be enough food and Damien the King of Kroketten is developing RSI after prepping thousands of kroketten and oliebollen. Bring it on! - Het Holland Festival in Berwick staat weer voor de deur. Social media managar Barbara Caulfield heeft een strakke Facebook campagne gevoerd, organisator Paul Rubens is de drijv...more

 • Australia has never been through an economic crisis, but it's coming! - Australië heeft al tientallen jaren geen echte crisis meegemaakt.

  Mar 08 2019

  Ex Dutch parliamentarian Nicolien van Vroonhoven wonders how Australians are going to cope with the first economic crisis in decades.   - Ex Tweede Kamerlid Nicolien van Vroonhoven vraagt zich af hoe de Australiërs met de onvermijdelijke economische om zullen gaan. 

 • 8000 Nederlandse vluchtelingen naar Australië.

  Feb 27 2019

  Ongeveer 30 jaar geleden arriveerden 8000 Nederlandse vluchtelingen in Australië.

 • Waste and recycling, what will Australia do with all its rubbish? - Afval en recycling, wat gaat Australië doen met de afvalberg?

  Feb 23 2019

  Nicolien van Vroonhoven takes a closer look at the Australian waste solutions, compares it to the Dutch recycling system and hopes it doesn't all get buried.  - Nicolien van Vroonhoven duikt in de Australische afvalberg en hoopt dat het niet allemaal begraven wordt. 

 • New Dutch Ambassador Marion Derckx presents Letters of Credence to Governor-General Sir Peter Cosgrove - De nieuwe Nederlandse Ambassadeur Marion Derckx heeft er zin in.

  Feb 15 2019

  The new Dutch Ambassador Marion Derckx is looking forward to her time in Australia - Marion Derckx is al een paar weken in Canberra maar heeft op donderdag haar geloofsbrieven officieel gepresenteerd aan Goeverneur-Generaal Sir Peter Cosgrove. Ze kijkt uit naar haar tijd Down Under, zoekt misschien naar een gaatje in haar agenda voor het Holland Festival in Melbourne en weet ook (bijna) alles van Guus Kom Naar Oz. 

 • Pragmatic dutch: "We have been testing illegal drugs for 25 years".

  Feb 12 2019

  Music festivals in Australia and illegal drugs, not a happy combination and it has recently lead to some deaths. As a result the legislation around these festivals has been reviewed and sadly a few of these music festivals had to cancel upcoming festivities and in some cases close the door permanently. The subject of pill testing is very controversial in Australia, but in the Netherlands it has been done for over 25 years already. The DIMS, the Drugs Information Monitoring System has been in pla...more

 • Frans Hertoghs on Dutch words in other languages - Frans Hertoghs over Nederlandse leenwoorden in andere talen

  Jan 30 2019

  The Dutch language is full of foreign words, but some Dutch words pop up in other languages as well, according to Frans Hertoghs - De Nederlandse taal zit vol met leenwoorden uit andere talen, maar het omgekeerde is ook het geval! 

 • Aussie Mum moved to the Netherlands because of the bicycles. - "Bakfietsmoeder worden was mijn levensdroom"

  Jan 26 2019

  All Kylie ever wanted to be is a Dutch mum on a bicycle, so she moved the the Capitol of Bicycles: Houten - Kylie wilde altijd gewoon bakfietsmoeder in Nederland worden en dat is gelukt. Fietsen staat dan ook hoog in het vaandel bij deze Australische vrouw en Houten is een schoolvoorbeeld van hoe een 'fietsstad' eruit moet zien.

 • Onzin liedjes die we allemaal begrijpen

  Jan 23 2019

  Frans Hertoghs duikt in de wereld van de grensoverschrijdende onzin liedjes die iedereen begrijpt maar waarvan niemand de tekst snapt. En hij zingt als voorbeeld ook nog eens even een liedje...

 • Countdown begins: 100 days until Guus Concert! - Het aftellen is begonnen: nog 100 dagen en dan komt Guus!

  Jan 18 2019

  Paulien Roessink gives us an update now that the countdown to Kingsday and the Guus Meeuwis has begun - Paulien Roessink geeft ons even de stand van zaken nu dat het grote aftellen voor het G'DAY MET EEN ZACHTE G concert van Guus Meeuwis is begonnen, maar zullen er kroketten zijn?

 • The guillotine and other Dutch words - Het schot en voor schut staan

  Jan 15 2019

  Frans Hertoghs explains the origin of obscure Dutch words - Frans Hertoghs legt de oorsprong van wat obscure Nederlandse woorden uit.

 • ‘Rolex Female Sailor of the World’ award goes to Carolijn Brouwer - Carolijn Brouwer is de beste zeilster ter wereld!

  Jan 04 2019

  Veteran sailor Carolijn Brouwer talks to Frans Warffemius about her sailing career.  - Carolijn Brouwer is uitgeroepen tot beste zeilster van de wereld 2018. Deze titel veroverde zij door, naast haar overige zeilprestaties, de gerenommeerde Volvo Ocean race te winnen. 20 jaar terug in 1998 viel Carolijn eveneens de eer te beurt. Ook toen werd ze verkozen tot de beste zeilster van de wereld. Frans Warffemius sprak Carolijn Brouwer en vroeg haar wat de titel ‘Rolex Female Sailor of the World’...more

 • Consulaat Generaal Cleveringalezing 2018 Frank van Beuningen - Consul Generaal Frank van Beuningen over de ontstaansgeschiedenis van de Cleveringa lezing

  Nov 24 2018

  Consul General of The Netherlands in Sydney Frank van Beuningen explains the background of the Cleveringa Lecture 2018. And how the lecture of Prof. Dr. Wilco Achterberg about ageing population became the choice of this year. - De Nederlandse Consul Generaal te Sydney, Frank van Beuningen, legt uit waarom de keus voor de 2018 Cleveringa lezing op Professor Dr. Wilco Achterberg viel. 

 • The Duyfken needs you - De Duyfken heeft ons nodig

  Oct 24 2017

  After a successful Dirk Hartog Year the future looked rosy for the Duyfken but unexpected events have turned round the fortunes of the ship says Elly Spillekom, one of the volunteers - Na een geweldig Dirk Hartog Jaar stond het schip de Duyfken er goed voor maar de zee had andere plannen! Nu heeft het schip ons nodig zodat de noodzakelijk reparaties uitgevoerd kunnen worden vertelt Elly Spillekom, een van de vrijwillgers.  

 • Job interview strategies - Interview strategieën

  Oct 24 2017

  A recent ABS data reveals the unemployment rate for recent migrants and temporary residents is at 7.4 per cent and for those born locally is at 5.4 per cent.Career coaches say the biggest hurdle many newcomers face is their inability to secure an interview despite their qualifications. We look at some of the strategies job seekers can employ to get a job interview in Australia. - De laatste ABS-gegevens tonen aan dat voor recente migranten en tijdelijke inwoners het moeilijker is werk ...more

 • Dutch small talk: Proud of your accent? - Kleine taaltjes: Trots op je accent?

  Oct 24 2017

  Does it irritate you sometimes that people remark on your accent or can you shrug it off? Dutch language expert Frans Hertoghs urges us to be proud of it instead. - Bijna alle Nederlandse immigranten hier hebben en houden hun Nederlands accent. Wat je ook probeert, je raakt het nooit helemaal kwijt. Dat blijft anderen opvallenen daar krijg je soms helemaal een sik van. Onze eigen taalman Frans Hertoghs neemt vandaag dat rare verschijnsel eens onder de loep.

 • Energy needs a political solution - Zonder beleid gaat het niet goed met de energie sector

  Oct 14 2017

  Close to 1,5 million households have solar panels on the roof in Australia, have they seen the writing on the wall? Communication analyst Paul Budde believes the government needs to sort out the energy problems with a view to long term solutions. - Bijna 1,5 miljoen huishoudens hebben zonnepanelen op hun dak laten aanbrengen.  Communicatien analist Paul Budde gelooft dat de regering snel moet zorgen voor een gedegen energie beleid voor de toekomst 

 • Familiefeuds and loneliness - Familievetes en eenzaamheid

  Sep 20 2017

  What happens when disagreements lead to familyfeuds and loneliness? - Wat gebeurt er nou als meninsgverschillen binnen families leiden tot familievetes, ruzies en eenzaamheid? 

 • Karien Dekker on how Australian suburbs view Muslims - Karien Dekker over hoe Australische wijken Moslims ervaren.

  Aug 30 2017

  Associate Professor Karien Dekker investigated how Moslims are viewed in certain Australian suburbs. - Associate Professor Karien Dekker deed onderzoek naar hoe moslims ervaren worden in Australische wijken.

 • VIVA 2: joining a choir - VIVA 2: zingen in een koor

  Aug 23 2017

  Want to age better? In the second episode of VIVA we visit a multicultural choir practice where they sing in 30 different languages. It cuts through social isolation too!      - Gezond ouder worden In dit tweede deel van VIVA horen over hoe het zingen in een koor goed is voor lichaam en geest. EN het is een goed middel tegen eenzaamheid!   

 • Who else will be caught out? - Wie kan er ook nog struikelen?

  Aug 23 2017

  Dr Frank Mols (QLD UNI ) says many more senators may be caught out by article 44 of the Constitution. It now all depends on the interpretation of the Courts. - Dr Frank Mols (QLD UNI) is bang dat er nog meer senatoren zullen struikelen over Artikel 44 van de grondwet uit 1901. De vraag is nu: hoe zal het gerechtshof oordelen?

 • Water Safety - Veilig zwemmen

  Dec 30 2016

  It is getting hot, so be sensible when you go swimming.. - Het wordt warm, dus wees verstandig als je gaat zwemmen..

 • Gender violence - Huiselijk geweld, wat is dat?

  Dec 22 2016

  Social worker Leonie Veldhuis is one of the many workers in the field that deal with domestic violence. - Sociaal Werker Leonie Veldhuis is een van de vele maatschappelijke werkers die nauw met de gemeenschap samenwerkt om mensen te identificeren die aan huiselijk geweld blootgesteld worden.  

 • DutchDesign conquers Melbourne - Oranje ontwerpers nemen Melbourne over

  Aug 13 2016

  A group of twelve Dutch designers are trying to make a name for themselves in Australia with "DutchDesign". Chris van Houdt is one of the designers and he explains the special reputation that Dutch designers have in the world. - Met "DutchDesign" wil een groep Nederlandse ontwerpers zich in Australie manifesteren. Volgens Chris van Houdt die met het Nederlandse bedrijf Proof, dat kantoormeubelen ontwerpt, deel uitmaakt van dit collectief, hebben Nederlandse ontwerpers een unieke naam in de werel...more

 • Herring or Voting Rights? - Haring of Stemrecht?

  Jun 29 2016

  Flag Day and therefore compulsory Herring eating at the Abel Tasman Club in Melbourne. But the main topic was the inability to vote due to the double nationality matter.... - Vlaggetjes dag en dus Haring Happen in de Abel Tasman Club in Melbourne. Maar 't ging vooral over de dubbele nationaliteits kwestie en het niet mogen stemmen....

 • Labor or Liberal...which one is the better money manager? - Labor of Liberal: wie kan er beter met de portemonnee omgaan?

  Jun 29 2016

  Most people think the Liberals are better financial managers, but Dr. Frans Mols, lecturer Political Sciences at the University of Queensland doesn't agree. - De meeste mensen denken dat de Liberalen de beste financiele managers zijn, maar volgens Dr. Frank Mols, docent Politieke Wetenschappen aan de Universiteit van QLD, is dat niet zo.   

 • Broadband under the table - Breedband onder de tafel

  Jun 29 2016

  Have you noticed how the whole Broadband issue doesn't get a mention from Premier Malcolm Turnbull? Communication Analyst Paul Budde knows why.... - Is het je ook opgevallen hoe weinig Premier Malcolm Turnbull het over Broadband heeft? Communicatie Analist Paul Budde weet waarom dat zo is...